Fundacio Cercle per al Coneixement

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font

Modernitzar l'Esquerra?

Correu electrònic Imprimeix PDF

Amb aquest mateix títol però sense el signe d'interrogació, no fa masses dies que en El País va aparèixer un article signat per Anthony Giddens, el professor de la London School of Economics que va configurar per els "labor" la tercera via política que va adoptar en Tony Blair.


No hi ha cap dubte que Giddens es un pensador d'esquerres a les que defineix per defensar els principis de: progressisme, solidaritat, igualtat, proteccionisme social de l'Estat, als que proposa afegir la "modernització contra el conservadorisme". I tot seguit ens explica en què consisteix això de la modernització, suposo que per que ho deu veure com molt necessari per els seus correligionaris. En què consisteix això de la modernització necessària per el que Giddens anomena " conservadors de la esquerra" com els "Graques" francesos, tot advertint que no s'ha d'identificar necessàriament la dreta política amb el conservadorisme.

Doncs en primer lloc modernitzar-se consisteix en abandonar el "antiglobalitzacionisme" per elaborar polítiques per preservar els valors de l'esquerra en la era de la globalització.

En segon lloc creu necessari abandonar l'adjectiu socialista, concepte -mot que considera una "etiqueta d'un projecte mort" (sic). Com que això pot ser considerat escandalós per molts correligionaris, ho aclareix molt be per que ho diu i en poques paraules que reprodueixo sense traduir : "El socialismo .... se basaba en la idea de que los mecanismos de mercado pueden sustituirse por una economía regulada y en la tesis de que es posible superar el capitalismo con una sociedad muy distinta. El socialismo fue hijo de la sociedad industrial, mientras que ahora vivimos en una sociedad posindustrial (globalizadora) con una estructura de clases distinta y una dinámica diferente"

Finalment, Giddens en aquest article, analitza la evolució de la Internacional Socialista durant el segle XX i com abandona els principis revolucionaris per assumir els de la democràcia primer, abandonant finalment el seu objectiu inicial de imposar el "triumfo del socialismo en el ámbito internacional" (sic).

Es esperançador veure que s'obre una oportunitat per a que apareix-hi el "principi de Saramago", que es manifesta per la creença de que res es cert fins que no ho diu un dels nostres. Ho ha escrit en Giddens i ara se'n podrà parlar.

Potser veurem que ser d'esquerres es una sensibilitat i no una idea política vigent i que les polítiques venen emmarcades per les necessitats, les utilitats i l'eficàcia. La dreta i l'esquerra serà potser a partir d'ara més una qüestió estètica que ideològica si ens atenem a la eficàcia de les solucions proposades per fer front a les necessitats.

A.O.B.
12 de Setembre 2007
 
Bàner
TALLERS
 
LLOTJA
 
MEETING_POINT
 
Ulti Clocks content

Cercador

Sindicació


Fundació cercle per al coneixement
www.cperc.net

Passeig de Gràcia 118, 5è 1a
Tel. 934 982 221 - Fax 933 075 658 - Mob 696 905 368
08008 Barcelona - Espanya